swoppers.se

Matta i barnrum

Hem > Matta i barnrum

Länkar

Matta i barnrum

Läs mer >

Matta i barnrum

Ska du välja matta i barnrum? Roligt! Det finns få saker som är lika kul som att inreda i barnens rum, eftersom fantasin får möjlighet att flöda fritt. När du ska välja matta finns det dock några saker som är viktiga att ha i åtanke. Här kan du läsa mer om matta i barnrum och vilka faktorer du bör ha i åtanke när du ska köpa fina barnmattor.

Välja barnvänlig matta

När du ska köpa en barnvänlig matta finns det några saker som är bra att ha i åtanke. Du behöver se till att mattan är fin och att den passar inredningen i rummet, men du bör också välja en mjuk matta till barnrum som är skön och behaglig att använda.

Material

När du ska välja en barnmatta rekommenderar vi att du satsar på en som är mjuk, men som samtidigt är enkel att hålla ren och dammsuga. Barn har nämligen en tendens att smula och smutsa ner en hel del. En vit matta med lång lugg kommer således att bli smutsig väldigt snabbt. Välj hellre en matta med kort lugg eller som är helt slät, men som är tillverkad i ett mjukt material som är skönt att sitta och leka på och som är en barnvänlig matta.

Starka färger

De allra flesta barn föredrar mycket starka och klara färger, men det är betydligt färre vuxna som är förtjusta i samma kulörer. Du behöver inte välja den allra starkaste och klaraste barnmattan du kan hitta i butiken, men försök att åtminstone införa någon färgklick. Det kan t.ex. vara en dovare matta i färger som mörkbrun, vinrött eller mörkblått, men det kan också vara en klassisk lekmatta, t.ex. en bilmatta eller matta i form av ett färgglatt pussel.

Barnens intresse

Är ditt barn tillräckligt stor för att ha utvecklat ett intresse, t.ex. för ett visst djur eller för en sport, kan du använda detta när du ska välja matta i barnrummet. Idag kan du hitta mattor i alla möjliga designer, med allt från bilar till hästar, fotbollar, basketbollar, dansmattor och mycket mer. Du hittar även mattor med rymdmotiv och liknande. Välj gärna en matta som visar ditt barns intresse för ett mer personligt barnrum.

Inspirera till fantasi

Idag är det väldigt många föräldrar som vill kombinera inredning och lek i barnrummet. I dessa fall kan en fin matta som ger barnet inspiration komma till stor användning. Ett riktigt bra exempel på en sådan matta är den traditionella bilmattan. Vill du inte ha just bilar som tema finns även bondgårdsmattor, stadsmattor och mattor med rymden. Du hittar även mattor i form av pussel så att barnet kan träna matematik eller mattor där barnet kan hoppa hage.

Storlek och form

Storleken och formen på mattan är naturligtvis också av högsta vikt för att du ska hitta en som du verkligen är nöjd med. Fundera på hur mycket av golvytan du vill att mattan ska täcka och om den ska fungera som dekoration eller som lekmatta/värma fötterna. Se till att du mäter upp rummet ordentligt innan och att du har koll på mattans mått. I annat fall finns det risk för att den inte får plats där du planerat att ha den.

Skötselråd

När du väljer en barnmatta bör du satsa på en som är enkel att rengöra på alla sätt och vis. Att underhålla en matta är inte alltid det lättaste, även om dammsugning är det snabbaste och smidigaste alternativet att bli av med lös smuts. Har du en matta som har fått hårdare fläckar, t.ex. från choklad, kan du behöva använda ett rengöringsmedel eller rengöringspulver för mattor. Observera att det är viktigt att rengöringen sker på ett korrekt sätt och att inga kemikalierester från rengöringsmedel lämnas kvar.