swoppers.se

Välja matta

Hem > Välja matta

Länkar

Matta i barnrum

Läs mer >

Välja matta

Är det dags att välja matta? Kul! En matta gör en mycket stor skillnad i ett rum och kan vara avgörande för hela känslan och stämningsfaktorn. Valet av matta kommer inte bara att påverka hur rummet upplevs och visa vilken stil du har, utan kommer också vara avgörande för hur enkelt ditt hem är att städa. Läs mer om vad du ska tänka på med våra konkreta tips kring att välja matta.

Vilken matta ska man välja?

Det finns flera saker som du bör ha i åtanke när du ska välja matta. Vilken matta man ska välja beror bland annat på i vilket rum du planerar att ha den, hur mycket tid du vill lägga på underhåll och rengöring och vilken känsla du vill skapa i hemmet.

Välja färg på matta

Vilken färg ska du välja till din matta? Det är ett beslut som bara du själv kan ta. Den vita och minimalistiska inredningsstilen är fortfarande mycket populär och uppskattad, men att ha en vit matta är också väldigt känsligt – speciellt om du har barn. Välj en färg som passar i ditt hem och som du kan ändra inredning kring – utan att behöva köpa en ny matta när du vill ha en ny färg i bostaden.

Vilket rum ska mattan finnas i?

En sak som är mycket viktig att tänka på när du ska välja matta är vilket rum mattan ska ligga i.

Kontor

Ska du köpa en matta till kontoret rekommenderas en slätvävd matta. Det beror helt enkelt på att den här typen av matta är mycket enkel att hålla ren, samtidigt som du kan ställa möbler på utan att de vippar. Du kan också rulla kontorsstol på mattan utan att fastna. Du kan få fler tips kring kontorsmöbler på våra sidor om ergonomisk skrivbordsstol och ergonomiskt skrivbord.  

Vardagsrum

I ditt privata vardagsrum kan du med fördel välja en matta som visar din personliga stil på ett snyggt sätt. Se till att du väljer en matta som är ganska stor och där hela soffgruppen får plats. Ett vanligt misstag är nämligen att välja en matta som är för liten.

Sovrum

Ska du ha mattan i sovrummet eller ha matta under säng bör du se till att matten är tålig och inte får fula avtryck från sängben. Här kan du med fördel välja en matta med längre lugg för extra värmen om fötterna på morgonen. 

Barnrum

I barnrummet är det en lekfull matta som gäller. Satsa på en som är enkel att rengöra och som kommer i starka och glada färger som ditt barn tycker om. Få tips på inredning och barnrumsinspiration med hjälp av våra tips.  

Välja storlek på matta

Vad ska man tänka på när man ska välja storlek på matta? Det beror på hur du vill att mattan ska fungera. Ska du välja en matta till vardagsrummet är det bäst att satsa på en större där hela soffgruppen får plats. Mattor kan även användas som dekoration, t.ex. en enklare fäll på golvet som inredning. Du väljer själv hur stor eller liten matta du ska ha, men försök att få det proportionerligt i rummet.

Välja material på matta

Här nedan listar vi både fördelar och nackdelar med olika mattmaterial.

Ullmatta

+ Du får en mycket fin och lyxig look

+ Du får en matta som är mycket varm och skön

+ Mattan ger en mycket bra isolering och fungerar ljuddämpande

– Ullmattor har en tendens att ludda

– Du kan inte tvätta din ullmatta i tvättmaskinen – endast kemtvätt

– Mattorna ligger i den lite högre prisklassen och är svårare att reparera om de skulle gå sönder.

Bomullsmatta

+ En bomullsmatta är mycket enkel att tvätta och kan tvättas i maskin

+ Du får ett mycket stort urval av olika mattor att välja mellan

+ Mattorna har en mycket lång livslängd om du tar hand om de

– Bomullsmattor som är färgade har en tendens att blekas snabbt

– Mattans lätta vikt kan göra att den förflyttar sig 

– Bomull kan lätt suga åt sig färg från fläckar

Viskosmatta

+ Mattan ser både fin ut och är behaglig att gå på

+ På grund av de fina fibrerna kan mattan lätt andas

+ Mattan har en mycket bra förmåga att hålla insekter och kryp borta

– Viskos missfärgas lätt och fläckar är svåra att få bort

– Viskos tål inte vatten och bör således inte tvättas med vatten

– Lämpas ej för känsliga utrymmen, t.ex. underköksbord eller i hall

Plastmatta

+ Kommer i alla möjliga fina färger, former och storlekar

+ Mycket lätt i vikt och kan enkelt förflyttas

+ Mycket enkel att hålla ren och lämpar sig utmärkt för kök och balkong

– Inte speciellt behaglig att gå på

– Kan kännas för lätt och tenderar att glida runt på golvet

– Ger inte ett speciellt lyxigt eller elegant intryck

Tvätta matta hemma

Att tvätta matta hemma är fullt möjligt om du har en matta som klarar av egenhantering. Precis som på kläder brukar det finnas tydliga instruktioner för hur just din matta ska rengöras. Här kommer du att få läsa mer om att rengöra matta hemma, t.ex. genom att stoppa den i tvättmaskinen.

Kan man tvätta matta i tvättmaskin?

Vissa mattor kan med fördel tvätta matta i tvättmaskinen, men det förutsätter att mattan är tillverkad i ett material som klarar av det. Idag har de allra flesta maskiner olika program, t.ex. ullprogram, bomullsprogram och liknande. Genom att använda dessa kan du i många fall tvätta din matta i maskinen utan problem. Att tvätta matta med gummibaksida kräver dock mycket större försiktighet. Gummi kan nämligen förstöras med värme och därför bör tvättmaskin undvikas.

Tvätta matta för hand

Att tvätta matta för hand är kanske det enklaste och tryggaste sättet för dig att hålla din matta ren. Du kan använda dig av en trasa och svamp för att badda bort fläckar och dylikt, men du kan också använda rengöringspulver som du borstar in i mattan, låter verka och sedan dammsuger upp. De finns även de som skurar mattan med rotviska och rengöringsmedel. Allt beror på vilken typ av matta du har.

Tvätta matta med bikarbonat

Bikarbonat på mattor är ett mycket känt och väl beprövat sätt att hålla mattan ren. Den här metoden går ut på att du applicerar ett lager bikarbonat över hela mattan, borstar in och därefter låter det verka. Efter att det har verkat borstar du mattan ytterligare en gång och dammsuger sedan. Den här metoden sägs ta bort fläckar och bli av med dålig lukt.

Tvätta matta med såpa

Såpa är i de flesta fall ett riktigt bra och snällt rengöringsmedel som du kan använda för att hålla din matta ren. Såpa lämpar sig för de allra flesta material och innehåller inga starka kemikalier. Här kan du själv välja om du vill borsta mattan med såpa eller om du vill tvätta den med vattenslang och såpa ut i trädgården. Det som är viktigt att tänka på är att mattor som t.ex. viskos, inte klarar av varken väta eller såpa utan att fläckas.

Få bort fläck på matta

Har du fått en enstaka fläck på mattan behöver du naturligtvis inte slänga in hela i tvättmaskinen eller ta med den till kemtvätten. Du kan istället använda dessa smarta metoder. 

* Sodavatten är utmärkt att använda om du vill bli av med en mörk fläck, t.ex. från svartvinbärssaft. 

* Se till att du duttar på fläcken och inte gnuggar. Om du gnuggar med en svamp eller trasa får du bara fläcken att fästa hårdare. 

* Fläckar från choklad och kaffe ska aldrig tas bort med varmt vatten, eftersom det får fläcken att fasta. Badda med kallt vatten direkt.