swoppers.se

Inredning barnrum inspiration

Hem > Inredning barnrum inspiration

Länkar

Matta i barnrum

Läs mer >

Inredning barnrum inspiration

Behöver du inredning till barnrum och inspiration för detta? Då är du inte ensam. Ett barnrum kan se ut på många olika sätt och är oftast anpassat efter barnet i fråga. Här nedan hittar du mängder med bra, roliga och praktisk inredningsinspiration som du kan använda dig av för att skapa ett rum som är mysigt och bjuder in till lek.

Tips inreda barnrum

Här hittar du de absolut bästa tipsen för att inreda barnrummet. Barn vill ha sina rum på olika sätt beroende på vilken ålder de befinner sig i, vilka intressen de har och vilka personliga preferenser som finns. Därför är det viktigt att du utgår från just ditt barn när du inreder.

Organisering och förvaring

Organisering och förvaring är bra i ett barnrum, eftersom många barn har väldigt mycket saker – allt från större leksaker till pennor, sudd, småfigurer och dylikt. Satsa gärna på stängd förvaring för de allra minsta föremålen så ser rummet inte lika stökigt och rörigt ut. För större saker kan en fin hylla, t.ex. en bokhylla vara ett bra alternativ. Det gör att barnet lätt kommer åt sina favoritsaker.

Pysselhörna

Älskar ditt barn att pyssla och måla kan du med fördel bygga en egen pysselhörna. I pysselhörnan kan du sedan använda dig av boxar, lådor och annan förvaring för att organisera färger, akvarellpenslar, stämplar, linjaler och mallar, kritor eller papper. Även akvarellfärger och akvarellpapper är mycket uppskattat hos barn som gillar att skapa, såväl som frigolitkulor, piprensare och mycket mer. Vill du ha bra papper som passar för barn som gillar att måla stort och täcka hela pappret så rekommenderas stora akvarellpapper.

Inred rummet med olika hörn

Det är lätt att barnrum ser stökiga och röriga ut om du inte delar upp rummet i olika sektioner. Genom att skapa olika hörn för t.ex. läsning och mys, ritande och pyssel, spel och tv eller gosedjur blir rummet både finare och enklare att hålla städat. Det blir också roligare för ditt barn att använda sitt rum till fullo.

Roliga och fantasifyllda detaljer

Ett barnrum ska vara roligt och bjuda in till lek, men det är inte alltid lätt att kombinera fantasifulla lekar med ett stilfullt inrett rum. Ett mycket bra tips är att använda små detaljer som kan göra stor skillnad och väcka barnets fantasi. Du kan t.ex. skapa en spegelvägg med CD-spelare och mikrofon för den lilla stjärnan, men du kan också ta fram en ställning för barnets alla maskeradkläder.

Färger

Barn blir glada och mår bra av starka och klara färger. Är man intresserad av färgpsykologi kan man lära sig att exempelvis gult som är en populär färg i barnrum kan leda till ökad motivation och fokus. Du kan läsa mer om färgpsykologi på motherhood.se. När du ska inreda ett barnrum är det således bra om du har detta i åtanke. Starka färger behöver inte per automatik innebära att rummet ska se ut som en cirkus, utan här gäller det att ta in små klickar med färg som barnet tycker om. Utgå alltid från barnet när du ska välja färg. 

En skön matta

En skön och behaglig barnmatta är ett måste i barnrummet. Mattan bör vara fin och ha färger som ditt barn tycker om, men den bör också vara enkel för dig (eller barnet) att hålla ren. Här är det bäst att välja en med kort lugg, även om mattor med lång lugg kan vara mycket sköna och varma att gå på. Du kan läsa mer om vad du ska tänka på när du ska välja matta i barnrum hos oss.  

Säkerhet

Säkerheten i barnrummet är naturligtvis av högst vikt. Ju äldre barn du har, desto mindre behöver du fokusera på just den här punkten. Att inreda ett tonårsrum innebär inte samma säkerhet som för en bebis eller ett litet barn. Undvik vassa hörn på möbler där barnet kan ramla och slå sig. är det stora och tunga möbler som finns i rummet bör dessa alltid skruvas fast i väggen.

Inreda för pojke eller tjej?

Ska du inreda barnrum till tjej eller skapa myshörna till pojke? När det kommer till att inreda barnrum finns det inget som är rätt eller fel. Oavsett om det är en flicka eller en pojke du ska inreda till bör du utgå från barnets egna intressen och personlighet. Sen spelar det ingen större roll om flickan är en riktig hockeyfantast eller pojken föredrar ett hav av härliga gosedjur.

Bra yta där föräldrar kan sitta med

Har du ett mindre barn kommer du antagligen att spendera en hel del tid i barnrummet tillsammans med ditt barn. Därför kan det vara en bra idé att även planera in en yta där du kan slå dig ner, t.ex. när ni leker eller läser mysiga sagor tillsammans. Det kan vara en myspöl där ni slänger er och drar för gardinerna, men det kan också vara en fåtölj för amning, sagostund och mycket mer.

Olika belysning

I ett barnrum bör du satsa på många olika typer av belysning. Ett vanligt misstag är att bara installera en taklampa, men det allmänna ljuset kan vara för starkt och kallt när det är dags att komma till ro. För barn krävs samma punktbelysning som för vuxna. Satsa på en bra taklampa, men komplettera även med en skrivbordslampa och en fönsterlampa för mys.