Att tälta på semestern

Att tälta på semestern

Kommer du ihåg känslan när du och familjen åkte iväg på sommarens campingsemester när du var barn? Eller är du kanske för ung för att ha upplevt detta mysiga sätt att semestra på? Förr var tältet det vanligaste sättet att övernatta när man åkte på semester, och husvagnarna var då ganska sällsynta inslag på campingplatserna. Campingplatser som av förklarliga skäl oftast kallades tältplatser på den tiden. Camping och tält var för många helt synonymt, och det var nästan otänkbart att fira sommarsemester utan att ta tältet med när man åkte iväg.

Men med åren blev husvagnarna allt vanligare och efter en tid kom de, mer eller mindre, att ta över tältens roll. En starkt bidragande orsak till detta var att den tidens tält var stora och tunga hustält där det nästan behövdes ett helt fotbollslag för att kunna sätta upp det. En stor del av kvällen gick åt till att sortera och sätta ihop pinnarna och få på tältduken så att tältet kunde användas. Och det var nästan ett lika gediget jobb att plocka ner det och få alla pinnar och tillbehör på plats nästa morgon (besök www.talt.nu). Det var helt enkelt inte konstigt att många tyckte att det kändes enklare att en gång för alla packa sina prylar i en husvagn och ha allt på plats under hela resan. Under några år blev det därför tälten som var sällsynta på campingplatserna. Men, nu ser det ut som om trenden har vänt och tälten är på väg tillbaka. Vi kan tydligt se ett ständigt ökande antal tält på campingplatserna. Och orsaken till det är med största sannolikhet att de tält som finns på marknaden idag ser helt annorlunda ut än tidigare. Och att de är mycket enklare att sätta upp och ta ner.

Idag är även de stora familjetälten konstruerade i tunnel- eller kupolform. När de första tälten i denna typ av konstruktion dök upp var det nästan som en revolution. Här kom ett tält som kunde sättas upp på bara några minuter, och åtminstone de mindre varianterna kunde sättas upp av en enda person. Tälten är lätta och man behöver inte pussla ihop en bukett med pinnar. Det går snabbt och enkelt att få upp tältet när man kommer till campingen. Därför är faktiskt familje- eller campingtälten den kategori av tält som säljs mest idag.  Men tält används förstås inte enbart för campingsemestrar.   Tältet är, och kommer att vara, det bästa alternativet för övernattning när man är på fjällvandring, fisketur eller cykelsemester till exempel. Vid de flesta tillfällen då man tillfälligt behöver tak över huvudet är ett tält en bra lösning.

Det finns många olika tält att välja på och det är därför viktigt att du tänker efter hur du tänker använda tältet innan du bestämmer dig för vilket du ska köpa. Ska tältet vara till familjens campingsemester eller behöver du ett tält för vildmarksliv, som fiske, fjällvandring eller cykelsemester. För dessa senare användningsområden finns tält som tål hårdare tag och är extra motståndskraftiga mot regn och vind.